Solidaritat internacional amb el dret a l’autodeterminació del poble català

English | Español

El poble català es ve manifestant massivament per la seva independència. Al voltant d’un milió de persones es van mobilitzar aquest 11 de setembre en la Diada (tradicional dia de festa nacional de Catalunya) en suport a la independència del país i l’establiment d’una república. La contundent manifestació de suport constitueix una clara resposta al règim monàrquic que intenta per tots els mitjans impedir la consulta.

El Parlament de Catalunya va aprovar la crida a un referèndum d’autodeterminació perquè sigui el propi poble català qui decideixi si vol o no ser independent. El govern català ho va fixar per al proper 1 d’octubre.

El primer ministre espanyol, Mariano Rajoy (Partit Popular), i el Tribunal Constitucional de l’Estat Español -amb el vistiplau de la monarquia espanyola- han advertit que no toleraran el referèndum aprovat pel govern de la Generalitat i han anunciat una sèrie de mesures repressives per impedir-ho, entre elles, inhabilitacions polítiques dels principals càrrecs del Parlament (entre elles a la seva presidenta, Carme Forcadell) i del govern de Catalunya; processos penals contra qui col·labori amb el referèndum (siguin institucions o persones); suspensió i intervenció de les institucions de Catalunya, etcètera. Amenacen amb arrestar a 712 alcaldes catalans si no frenen el referèndum. Fets completament repudiables.

Els partits del règim sorgit de la transició pactada amb el franquisme, més enllà dels matisos, s’oposen al referèndum.

Defensem el dret als pobles i nacions oprimides (Escòcia, Kurdistan, Euskadi o Catalunya) a la seva autodeterminació i a independitzar-se si així ho decideixen. Una República a Catalunya obriria un camí per a altres pobles i nacions per acabar amb aquest anacrònic règim imposat al final del franquisme. Aquesta lluita democràtica és part d’una blluita més de fons, per l’aplicació d’un pla econòmic al servei dels treballadors/es i altres sectors populars, la suspensió dels pagaments del deute extern per satisfer els urgents necessitats populars i la ruptura amb els banquers i multinacionals de l’Estat Espanyol i la Unió Europea. Per això els socialistes revolucionaris lluitarem perquè aquesta república sigui de i per les i els treballadors, cap a una Federació de Repúbliques Socialistes.

En aquest camí avui defensem el dret democràtic al fet que el 1 d’octubre es realitzi, sense cap interferència legal del règim i la monarquia ni repressió, el referèndum convocat per decidir lliurement per la independència.

Des de la Unitat Internacional dels Treballadors – Quarta Internacional (UIT-CI) fem una crida a la solidaritat dels pobles del món amb la lluita del poble català pel dret a decidir lliurement sobre el seu futur i les relacions que vol establir amb l’Estat Espanyol. Rebutgem enèrgicament i exigim que cessin les mesures repressives i de judicialització tendents a atemorir i impedir el lliure exercici de l’autodeterminació nacional del poble català en el referèndum del 1 d’octubre.

Convoquem a les organitzacions sindicals, estudiantils, polítiques, pels drets humans, antiimperialistes i de l’esquerra a realitzar accions unitàries de suport al poble català, especialment davant de les ambaixades o consolats de l’estat Espanyol.

Unitat Internacional dels Treballadors – Quarta Internacional (UIT-QI)

20 de setembre de 2017

____